Polis pun keliru bila nampak lelaki ‘cantik’ sangat

MStar pada Khamis melaporkan hanya kerana memiliki wajah ‘cantik’, seorang pemuda dicadangkan supaya menyimpan misai dan janggut untuk mengelakkan orang ramai keliru dengan jantinanya.

“Saya cadangkan simpan sedikit misai dan janggut supaya iman jejaka terjaga,” komen @ashrieruslan kepada pemuda tersebut.

Namun, cadangan itu disambut dengan jawapan lucu oleh Abdussalam Firdaus Abdul Aziz, yang berkata dia sudah cuba melakukannya, namun misai dan janggutnya tumbuh seperti ikan keli.

Anak bongsu daripada tujuh beradik itu berkongsi gambar swafotonya di Stadium Nasional Bukit Jalil dengan kapsyen “bangsa final” ketika menyaksikan perlawanan akhir pertama Piala AFF Suzuki 2018.

Bangsa final merujuk kepada gelaran ke atas mereka yang hadir memberi sokongan terhadap skuad kebangsaan ketika perlawanan penting itu berlangsung, Selasa lalu.

Gambar tersebut kemudian diulang kicau dengan komen “lelaki paling cantik” oleh seorang pelayar Twitter @brgsjks sehingga menerima lebih 3,800 tanda suka.

Pemuda berusia 22 tahun itu berkata, dia sudah lali dengan tanggapan orang luar yang menyangka dia seorang perempuan kerana memiliki wajah feminin.

“Semasa saya nak masuk stadium tu pun, polis tak percaya saya lelaki dan meminta saya tunjukkan kad pengenalan.

“Saya perlu buktikan jantina kerana polis lelaki perlu lakukan pemeriksaan tubuh ke atas penyokong lelaki bagi tujuan keselamatan dan polis wanita pula akan memeriksa penyokong wanita,” ujarnya ketika dihubungi mStar Online pada Khamis.

Tambah pelajar tahun dua ijazah sarjana muda perniagaan dari Universiti Kuala Lumpur itu, dia pernah menggayakan rambut pendek sebelum ini, namun ada pula orang yang memanggilnya ‘pengkid’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: