Kekalkan keharmonian dan keamanan di Sarawak

Sarawak telah mencapai tahap interaksi dalam pembangunan masyarakat bagi mengekalkan cara hidup yang harmoni, aman dan damai di kalangan rakyat negeri ini.

Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Taib Mahmud berkata rakyat Sarawak, melalui kira-kira 30 kumpulan etnik dan kepercayaan agama yang berbagai dan mempunyai latar belakang yang sangat berwarna-warni mempunyai tradisi lama yang hidup dalam damai dan harmoni antara satu sama lain.

Beliau berkata mereka menghormati setiap agama lain termasuk agama Kristian dengan nilai sejagatnya sejahtera kepada dunia dan keamanan dan muhibah di antara umat manusia.

“Justeru, tidak hairanlah jika kita sering dirujuk sebagai model masyarakat yang mesra dan harmoni. Masyarakat tanpa mengira asal-usul etnik dan agama berinteraksi dengan baik sesama mereka bermula daripada zaman persekolahan hingga ke tempat kerja masing-masing.

“Apabila kita memasuki fasa pembangunan yang lebih mencabar, yang melibatkan transformasi ekonomi negara ke arah ekonomi berpendapatan tinggi, adalah mustahak agar rakyat harus mengikuti perkembangan cabaran utama,” katanya dalam mesej bersempena sambutan Krismas dan Tahun Baharu pada Isnin.

Abdul Taib berkata Sarawak berada di dunia yang sangat dinamik dan tidak menentu, yang menuntut negeri ini untuk terus memperluaskan pangkalan ekonomi, meningkatkan pengetahuan, serta kemahiran, menjadi lebih cekap, produktif dan inovatif untuk terus kekal berdaya saing.

“Oleh itu, kita harus menerapkan budaya tadbir urus yang baik dan menegakkan integriti tahap tertinggi. Pada masa yang sama, kita mesti tangkas dan berwaspada dalam menghadapi cabaran luaran yang timbul dari pertandingan global dan serantau dan turun naik ekonomi dunia.

“Dalam hubungan ini, rakyat harus terus memberi sokongan padu kepada kerajaan bagi memastikan semua projek di bawah Inisiatif Transformasi Luar Bandar, Projek Lebuhraya Pan Borneo dan melalui SCORE dilaksanakan dan siap mengikut jadual,” katanya.

Abdul Taib berkata usaha berterusan dalam pembangunan luar bandar dapat membuka peluang lebih besar bagi kemakmuran ekonomi masyarakat luar bandar.

“Ia juga dapat menyediakan kemudahan yang lebih baik untuk golongan muda bagi membangunkan bakat mereka dan untuk mempromosikan inovasi dan keusahawanan yang lebih baik di kalangan mereka dalam era ekonomi digital,” katanya.

SUMBER: Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: